Historie: De flotteste villaer på Strandvejen

Mikkelborg Park ligger hvor to af Strandvejens flotteste villaer en gang knejsede over området.

Landstedet Svastika

Det mest kendte, er nok landstedet “Svastika”. Villaen blev opført i 1926, af brygger Vagn  Jacobsen med Povl Baumann som arkitekt og med et prægtigt haveanlæg udført af G. N. Brandt. Byggeomkostningerne var dengang et uhørt stort beløb på 1 million kroner.

Symbolet “Svastika” var den gamle brygger Carl Jacobsens lykke tegn: Et spejlvendt, indisk hagekors, men i forrige århundrede endnu ikke tilsmudset af Hitler. I 1962 blev Svastika solgt for 200.000 kr. for at blive mondænt sommerhotel, Men planen blev aldrig udført.

En nedrivning og derefter udstykning af den kostbare grund ville være en langt bedre forretning. Efter en lang strid i Hørsholm Kommune, blev den prægtige villa revet ned i 1983, efter at en fredning af den kun 57 år gamle ejendom havde vist sig umulig.

Villa Mikkelborg

Omkring 1900 opførte en søn af konsul Block fra Kokkedal, denne lidt bombastiske villa Mikkelborg, senere Friheden på Strandvejen langs det gamle Mikkelborg-område. Efter hans død blev stedet i en årrække brugt som kommunalt plejehjem.

Kommunen vidste imidlertid, hvad den store grund var værd, og da man i 80rne også havde fået skovlen under Svastika, rev man begge bygninger ned og opførte Mikkelborg Park.

Se også lidt mere historie om Svastika her.